Door loopbaancoaching aan te bieden aan je medewerkers, geef je ze een kans zichzelf verder te ontwikkelen waardoor ze meer plezier uit het werk halen.

Last van een groot verloop in personeel?

Bekijk deze video en kom in 2 minuten achter de grootste oorzaak en de oplossing

85% van de werknemers twijfelt of hun huidige baan wel bij ze past

En daar krijg jij als werkgever niets van mee. Want een medewerker zal zich altijd afvragen wat het uitspreken van zijn twijfels betekent voor zijn contract. Of voor de relatie met zijn leidinggevende. Daarnaast heeft, in de meeste gevallen, de medewerker geen idee wat hij dan wél zou willen. En die vraag wordt vaak als eerste gesteld. Hij zal dus pas bespreekbaar maken wat hem op dit moment niet bevalt, wanneer hij aan kan geven wat hij dan wél zou willen. En dat is nou juist het probleem… 

Om op dat probleem een oplossing te vinden gaat hij kijken naar vacatures. In de hoop daardoor dat gevoel weer terug te krijgen van; ‘yes, dit is het!’ En als dat gevoel nog niet is ontstaan na het doornemen van het grote aanbod aan vacatures, dan ontstaat het wel wanneer hij gebeld wordt door een recruiter. Want met een klein beetje twijfels op zak, wordt dat aanbod van een recruiter toch ineens een stuk interessanter. Helemaal wanneer nét dat ene punt waar hij op dit moment tegenaan loopt, bij dat andere bedrijf wél op orde lijkt.

Hij weet op dat punt nog steeds niet precies wat hij wil maar denkt daar alleen achter te kunnen komen door eens voor een ander bedrijf te gaan werken. Dus hij waagt de gok. En jij wordt pas op de hoogte gesteld op het moment dat je een ontslag voorbij ziet komen…

Dat kan anders!

Door loopbaancoaching:

Krijgen je medewerkers inzicht in wie ze zijn en wat ze nodig hebben om plezier en voldoening uit het werk te halen.

Nemen ze zelf de verantwoordelijkheid om het werk leuker in te richten of hierover met jou als werkgever in gesprek te gaan.

Zie jij als organisatie minder van je personeel vertrekken en meer ontwikkelen. 

Hoi, ik ben Maartje!

Ik werk inmiddels 3 jaar als loopbaancoach en ik geniet het meest van het moment dat ik bij iemand een kwartje zie vallen. Dat moment dat iemand een inzicht krijgt waardoor het ineens op zijn plek valt. Kippenvel krijg ik daarvan. 

Ik geloof dan ook niet dat ik mensen help door ze advies te geven en te vertellen wat ze zouden moeten doen. Ik geloof dat ik mensen help door open vragen te stellen en de juiste hulpmiddelen te geven zodat ze zelf tot de inzichten komen die ze nodig hebben. Alleen zo bereik je dat iemand zelf overtuigt raakt van de resultaten.

Ik geloof dat medewerkers (met name millennials), een grote behoefte hebben aan persoonlijke ontwikkeling. Terwijl ze niet altijd weten waarin of op welke manier. Er zijn al veel particulieren geweest die besloten deze zoektocht met mij als coach aan te gaan. Maar zij komen vaak pas op het moment dat het al heel hoog zit. Wanneer ze bijna in een burn out zitten of wakker liggen van de twijfels. Ik geloof dat het voor zowel de medewerker als het bedrijf gunstiger is als dit veel eerder wordt opgepakt en daarom bied ik mijn diensten ook aan aan bedrijven.

Als een bedrijf de mogelijkheid biedt aan hun medewerkers om met hun twijfels en loopbaandoelen terecht te kunnen bij een onafhankelijke loopbaancoach, voelen ze zich gezien, begrepen én kunnen ze beter (en op tijd) bespreekbaar maken wat ze nodig hebben om zich weer op hun plek te voelen binnen het bedrijf.

Dat zorgt voor betrokken medewerkers, meer werkplezier en minder verloop.

Als jij hier ook van overtuigd bent dan werk ik graag met je samen.

Simone gaat nu met veel meer plezier naar dezelfde baan

"Ik voelde me direct op mijn gemak bij Maartje, ondanks dat we totaal verschillende types zijn. Deze dame weet zeker wel waar ze het over heeft! Wat mij het meeste heeft geholpen is het feit dat Maartje niet met een oplossing komt (ook al had ik daar in het begin wel echt behoefte aan en was ik misschien wat teleurgesteld dat hiet niet zo “makkelijk” was) maar dat Maartje je zelf met een oplossing / verbetering laat komen. Dank voor al je hulp! Ik zou ook graag het vooroordel weg willen nemen dat je een coachtraject alleen aan kunt gaan als je op zoek bent naar een compleet andere carriere of alleen als je diep ongelukkig bent. Ik ben bij mijn huidige baas blijven werken, maar wel met heel veel meer plezier (en uitdagingen) dan voorheen! ."
Simone

Dit is waarom je medewerkers bij twijfels kiezen voor een andere werkgever

❌ Ze hebben het gevoel dat ze nooit echt goed hebben stilgestaan bij wat ze willen. En dat terwijl er zo veel mogelijkheden zijn. Hierdoor beginnen ze te twijfelen over hun huidige werk. ‘Is dit het wel?’ Ze gaan opzoek naar vacatures en proberen daar het antwoord te vinden op hun vraag. Hopen dat ze een vacature tegenkomen waarbij ze voelen; ‘yes, dit is het!’ Maar in heel veel gevallen volgt dit gevoel niet. Omdat ze niet weten wat ze zoeken. Vroeg of laat besluiten ze toch maar de stap te wagen en verlaten ze het bedrijf in de hoop dat dat gevoel bij dat andere bedrijf wel zal komen.

✅ Er zijn zo veel van mijn klanten die na 2 sessies al tot de conclusie komen dat hun huidige werk leuker is dan ze dachten. Puur door te onderscheppen wat het is in het werk waar ze tegenaan lopen. Als je dat helder krijgt kun je aan dat specifieke punt werken. Soms is dat een andere functie maar vaker nog een aanpassing in de huidige functie. Net even die ene taak bij de collega leggen die er juist wél energie van krijgt bijvoorbeeld. 

❌ Medewerkers schuiven hun issue vaak af op het bedrijf. Zoals bijvoorbeeld bij het ervaren van een grote werkdruk. Wanneer ze de oorzaak hiervan bij het bedrijf leggen zijn ze ervan overtuigd dat, om van die werkdruk af te komen, het nodig is om voor een andere baas te gaan werken.  

✅ Pas als ze geswitcht zijn zullen ze merken dat ze het probleem van een hoge werkdruk ook meenemen naar hun nieuwe werkgever. Omdat dit (in veel gevallen) een probleem is dat bij de medewerker intern mag worden opgelost. Bijvoorbeeld door te kijken naar de manier waarop iemand omgaat met de werkdruk of bijvoorbeeld de werk/privé balans. We richten de coaching dan op hoe een medewerker beter zijn grenzen aan zou kunnen geven. Dit heeft als gevolg dat hij minder werkdruk zal ervaren en hetzelfde werk veel leuker vindt. 

Veelgestelde vragen

Nee, een gesprek met de leidinggevende dekt de lading niet. Dit komt in eerste instantie doordat een leidinggevende niet objectief is. Een leidinggevende heeft er immers een belang bij dat de medewerker zijn werk blijft doen. Maar niet alleen dat, een leidinggevende heeft ook vaak zeggenschap over het contract van de medewerker en of iemand salarisverhoging gaat krijgen dit jaar, etc. Dat maakt het niet toegankelijk om écht open tegen je leidinggevende te vertellen hoe je het werk op dit moment ervaart en waar je over twijfelt. 

Mocht iemand wel zo dapper zijn om hier open over te praten, dan heeft de leidinggevende vaak niet de skills in huis om hier op de juiste manier op te reageren. Vaak wordt er dan een advies gegeven over wat de leidinggevende een goede oplossing lijkt. En er is een kleine kans dat dit advies ook echt resoneert bij de medewerker.

Om tot een oplossing te komen die echt aansluit bij de medewerker heb je een objectieve coach nodig die de juiste vragen stelt om de medewerker tot inzichten te brengen. 

Dit kan een gevolg van de coaching zijn. En dat is ook meteen wat de coaching zo krachtig maakt. Want alleen wanneer alle opties besproken mogen worden kan iemand voor de volle 100% beslissen om wél bij jou als werkgever te blijven werken. Op die manier zorgt het aanbieden van loopbaancoaching er dus voor dat jouw organisatie alleen met medewerkers werkt die echt achter hun werk en het bedrijf staan. 

Daarnaast geloof ik erin dat wanneer iemand het bedrijf na loopbaancoaching zal verlaten, jij als werkgever hier altijd punten op zal scoren. Niet alleen doordat de medewerker zelf dankbaar zal zijn voor zijn inzichten, maar ook door zijn positieve verhalen hierover richting zijn omgeving. Persoonlijke ontwikkeling is een waarde die bij veel mensen hoog op het lijstje staat, grote kans dus dat jij door de ervaring van een medewerker die vertrekt weer nieuwe enthousiaste medewerkers aantrekt.

Tot slot kan dit resultaat in sommige gevallen natuurlijk ook kosten voorkomen. Wanneer een medewerker zelf tot het inzicht komt dat deze baan niet bij hem past voorkomt dit een ontslagvergoeding of bijvoorbeeld kosten als gevolg van verzuim. 

Om te kijken of loopbaancoaching iets is voor je bedrijf kun je klein beginnen. Bijvoorbeeld door een medewerker te selecteren waar je veel potentie in ziet. Of een medewerker waarvan je merkt dat het op bepaalde vlakken niet soepel loopt. 

Uiteindelijk adviseer ik om de coaching voor alle medewerkers aan te bieden. Jij als werkgever kunt namelijk lang niet altijd de inschatting maken over wie wel of niet behoefte heeft aan coaching. Deze keuze wil je dus bij de medewerker zelf houden.

Bij Philips werken ze bijvoorbeeld met een puntensysteem. Alle medewerkers krijgen daar een bepaald aantal punten per jaar die ze kunnen besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling. 

Benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen?

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van deze informatie vragen hebt of benieuwd bent wat ik voor jouw organisatie kan betekenen. Ik kom hierover graag met je in contact. Je kunt mij het beste bereiken via mail. 

Tot snel! 

06-83318176

Ook deze klanten ervaren dezelfde baan nu totaal anders

"Vijf maanden geleden ben ik een loopbaantraject bij Maartje gestart. Waar ik vóór het traject enorm twijfelde over mijn werk en veel stress ervoer, heb ik door de gesprekken veel meer rust, vertrouwen en tevredenheid gevonden in mijn werk. Ik ben me bewust van mijn kwaliteiten en competenties, koester deze meer, richt me op zaken die mij energie geven en pas mijn werk hierop aan. Maartje laat je het enthousiaste, fijne gevoel in jezelf opzoeken om van daaruit keuzes te maken; haar positieve energie werkt super aanstekelijk. Ze weet precies de juiste vragen te stellen die je leerzame inzichten geven. Enorm blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit traject in te gaan; het is waanzinnig waardevol geweest, de mensen om mijn heen merken ook duidelijk het verschil. Voor iedereen die twijfelt: ZEKER DOEN!"
Janneke
"Door mijn gesprekken met Maartje is eindelijk mijn vraag: ‘wat lijkt me leuk, wat past bij mij en zit ik op de goede weg?’ beantwoord. Door de gesprekken en opdrachten is duidelijk geworden wat mijn kwaliteiten zijn, wat voor mij belangrijke waarden zijn en wat totaal niet bij mij past. Dit heeft mij de juiste inzichten gegeven. Daarnaast heb ik geleerd om carrière keuzes te maken gebaseerd op wat mij enthousiast maakt, in de plaats van alleen wat op papier een logische stap zou zijn."
Jelena
Menu